Senaste nytt från ÖFF - Mars

I detta enkla nyhetsbrev samlar vi aktuell information från Östergötlands Fotbollförbund utifrån allmän förbundsinformation samt vad som är på gång inom Fotbollsutveckling, Föreningsutveckling, Domarutveckling och Tävling.

Nya riktlinjer för svensk fotboll

Under förra veckan beslutade Folkhälsomyndigheten att skärpa de allmänna råden för idrotten. Från och med 1 mars får inga andra än yrkesverksamma fotbollslag och spelare spela tränings- och tävlingsmatcher. Därmed ska inga matcher spelas för barn och ungdomar tills myndigheterna anser att smittläget har förbättrats.

  • Yrkesidrottslag får både träna och spela matcher.
  • Personer födda 2002 och senare får träna, både inomhus och utomhus, men inte spela några matcher.
  • De som är födda 2001 och tidigare (och som inte är yrkesidrottare) får träna, men inte spela några matcher.

Viktigt att uppfylla krav på registerutdrag

På senare tid har frågan aktualiserats om vikten att ta ut registerutdrag från Polisen gällande personer som engagerar sig inom barn och ungdomsfotbollen. Nu lyfter Östergötlands Fotbollförbund tillsammans med RF-SISU frågan och stöttar föreningarna i det viktiga arbetet.

Skärpta restriktioner den 1 mars

Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade i onsdags utökade restriktioner med anledning av den ökande smittspridningen i samhället. För fotbollens del innebär detta att möjligheten för unga födda 2005 och senare att spela enstaka matcher försvinner.

Nya riktlinjer efter myndigheternas besked

Den 4 februari meddelande regeringen och Folkhälsomyndigheten lättnader för ungdomar födda mellan 2002 och 2004 att träna organiserat både inomhus och utomhus. Det betyder dock än så länge inte att dessa kan spela varken träningsmatcher eller tävlingsmatcher. Förändringen gäller från och med den 6 februari.

Corona-anpassad verksamhet våren 2021

Idrotten och fotbollen har fått kämpa hårt under pandemin. Även om det finns ljuspunkter i utvecklingen av Covid 19 så gör Östergötlands Fotbollförbund (ÖFF) bedömningen utifrån Folkhälsomyndigetens rekommendationer och regeringens förordningar att verksamheten kommer påverkas under våren. Här redogör ÖFF för hur förbundets verksamhet kommer bedrivas och påverka spelare, ledare, domare och föreningar.

Serieförslag senior 2021

ÖFF:s TUK (Tävlingsutvecklingskommitté) har nu tagit fram ett FÖRSLAG på serieindelning inför säsongen 2021.

Som brukligt är så kommer serierna att fastställas vid vårt Representantskapsmöte, vilket i år är bestämt till den 3 mars.

Av kända skäl kommer vi ej kunna genomföra något fysiskt Representantskapsmöte i år.
Mötet blir således digitalt och vi ber att få återkomma med inbjudan till mötet samt allt praktiskt kring detta möte, men boka gärna redan nu in denna dag, den 3 mars.

Uppdatering Covid-19

Den 10 januari trädde en ny covid 19-lag i kraft, samt nya förordningar och föreskrifter beslutade av regeringen respektive Folkhälsomyndigheten. Detta innebär bland annat nya regler och ansvar för föreningar som bedriver inomhusportanläggningar som är öppna för allmänheten. Med anledning av detta har SvFF och ÖFF uppdaterat sina riktlinjer.

Anmälda lag till juniorserier 2021

Missa inte att anmäla era 17-19 års lag senast den 10 januari. Här publiceras anmälda lag.

För 10-16 år gäller 10 februari som sista anmälningsdag och för 8-9 år gäller 10 mars.

Årets damjunior i Östergötland är...

Östergötlands Fotbollförbund utser varje år spelare och domare som genomfört starka prestationer på fotbollsplanen. Årets damjunior i Östergötland är Johanna Alm, Linköpings FC.

Hur gör vi när motståndarna spelar med trebackslinje?

Den populära Players Arena, ett nytänkande lärgruppsmaterial, används på golvet i klubbstugan/omklädningsrummet där du som tränare tillsammans med dina kollegor och spelarna kan på ett mer pedagogiskt sätt prata om hur ni vill spela. Duken har under år 2020 varit en ljusglimt i fotbollssverige då vi ser att fler distrikt har köpt in den, SvFF till bland annat tränarutbildningarna samt att den nu också börjat levereras ut till föreningar i hela Sverige med.

Uppdaterade riktlinjer fr o m 14 december

Från och med den 14 december 2020 gäller nya nationella föreskrifter och allmänna råd beslutade av Folkhälsomyndigheten (FHM). Dessa ersätter tidigare lokala allmänna råd. Med anledning av detta har SvFF och ÖFF uppdaterat sina riktlinjer.

Riktlinjer med anledning av covid-19 (24 nov)

Regeringen har beslutat att det från och med den 24 november 2020 som huvudregel är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Förbudet gäller hela landet och tills vidare. Vidare har alla länsstyrelser fattat beslut om att undantaget om att kunna ta emot upp till 300 sittande åskådare tills vidare inte ska gälla. För fotbollens del gäller begränsningen publik; inte till exempel spelare, ledare och funktionärer. SvFF:s skarpa rekommendation är därför att tills vidare helt undanbe sig publik på de matcher som genomförs.

Förlängning av skärpta råd i Östergötland, Covid-19

Idag 19/11 förlängde Folkhälsomyndigheten de skärpta allmänna råden som infördes i Östergötland län den 29 oktober. De skärpta råden som gäller bland annat idrotten, innebär att föreningar i Region Östergötland fortsättningsvis ska avstå från att genomföra matcher och träningar.
Undantag gäller för lag i Allsvenskan, OBOS Damallsvenskan, Elitettan, Superettan samt Ettan Södra, elever på idrottsgymnasium under skoltid samt träning för barn och unga födda 2005 och senare.
Förlängningen gäller fram till och med den 13 december.

Covid-19, Skärpta råd i Östergötland

I dag (29/10) beslutade Folkhälsomyndigheten om skärpta allmänna råd i Östergötland län. De skärpta råden gäller bland annat idrotten och innebär att föreningar i Östergötland fram till och med den 19 november (detta kan förlängas) ska avstå från att genomföra matcher och träningar. Undantag gäller för de högsta fotbollsserierna samt träning för barn och unga födda 2005 och senare.

Riktlinjer med anledning av Corona-utbrottet

I den senaste uppdateringen av riktlinjerna har SvFF tagit inomhusidrottandet (futsal) i särskilt beaktande och även att det gäller att vara extra försiktig och noggrann som arrangör av exempelvis en cup för att cupen ska godkännas. Dessutom bör de aktiva som har varit svårt sjuka i Covid-19 - exempelvis sängliggande i 7 dagar - genomgå en hjärtscreening innan de återgår till fysisk aktivitet.

Fortsatt gäller att publik undanbedes och en begränsing på 50 personer om föreningen kan uppfylla kraven kring inhägnad idrottsplats eller annat kontrollerat plan- eller arenautrymme och arrangerande förening kan säkerställa kraven, se krav. (PDF-dokument)

Anmälan till Futsal 2020/2021

Nu är anmälan öppen till futsalserier senior och ungdom säsongen 2020/2021.

Senior: dam div 1, herr div 2 och herr div 3.

Ungdom: SM P/F 17 år, DM 15-16 år, seriespel junior och 10-14 år.

Mer information hittar du här.

Anmäl ert lag i fogis senast den 10 september.

Justering gällande publik

SvFF har tidigare i veckan publicerat uppdaterade riktlinjer för svensk fotboll under coronapandemin. ÖFFs Tävlingsutvecklingskommitté har idag 11/8 beslutat att följa SvFFs nya riktlinjer för den lokala fotbollen. Att notera särskilt är att det öppnas för att förening i vissa fall kan släppa in publik om max 50 personer, främst inom bredd- och nivåerna under elitfotbollen.

Påminnelse angående laguppställning

På förekommen anledning så vill vi på nytt informera om att ni EJ ska markera avbytarna då ni tar fram era laguppställningar.
Många av ledarna i vårt distrikts serie- och cupspel verkar inte ha sett den tidigare utsända informationen.

Markera ersättare ska göras endast i de tävlingar där man inte spelar med fria byten/bandybyte, d v s i Svenska FF:s tävlingar; Allsvenskan – Div 3 på herrsidan och Damallsvenskan – Div 1 på damsidan.
Inom östgötafotbollen använder vi oss av fria byten och där ska således ej avbytare anges på laguppställningen.

Visa fler nyheter
Visa alla nyheter